Beschrijving workshops

Hieronder vind je per thema het aanbod van de workshops. Wil je weten wanneer welke workshop is? Kijk dan hier voor zaterdag en hier voor zondag. Wil je meer weten over hoe het inschrijven voor de workshops verloopt? Kijk dan hier.

Je kan via dit overzicht per thema zien welke workshops je kan volgen tijdens Scout-In17. Door in onderstaand menu de 5 verschillende thema's (Spel, Scouting Academy, HRM, Bestuur & Organisatie en Actief ) te selecteren kan je per thema de beschrijvingen van de workshops zien. 

Spel

Aan de slag met de nieuwe water-scout insignes

Een blik op de nieuwe waterinsignes voor scouts. Welke zijn er. Wat kan je ermee en hoe gebruik je ze?

Aan de slag met scouts insignes voor landgroepen

 

Deze workshop focust zich op hoe je kan werken met insignes met de scouts. Een echte aanrader voor scoutsleiding die graag goed aan de slag gaat met het werken met insignes.

Leren tijdens vrij spel? Echt wel!

Naast plezier gaat scouting ook om het, op een informele manier, leren. Niet alleen op cognitief gebied, maar ook in de omgang met jezelf en elkaar. Dit is goed te bereiken d.m.v. gerichte activiteiten, maar kinderen leren veel meer als ze niet ‘gedwongen’ worden, bijvoorbeeld tijdens vrij spel zonder begeleiding naar een expliciet doel. In deze workshop komt aanbod hoe jij als leiding kinderen kunt begeleiden in het ontdekkend leren tijdens vrij spelen.

Best practices in het organiseren van speltakoverschrijdende activiteiten

Bij het organiseren van grote groepsactiviteiten voor meerdere speltakken, is het vaak lastig om een programma te maken dat voor iedereen leuk en uitdagend is. Wat voor een bever nog heel spannend is, doet een scout met z'n ogen dicht. En de explorers zitten écht niet te wachten op een weekend lang welpen begeleiden. En hoe zorg je ervoor dat alle leiding op één lijn zit? Het komt allemaal aan bod in deze praktische workshop!

De meerwaarde van ceremonie en tradities in je groep en speltak

Elke opkomst starten met het zelfde openingsritueel, saai? Voor jonge kinderen is b.v. herhaling heel belangrijk en vooral wat je er mee wil zeggen. "wat we gaan doen, doen we samen vandaag". Door tradities en scouting (groeps)gebruiken te behouden, draag je bij aan het "wij" gevoel. Welke gebruiken en tradities vind jij belangrijk en wat voor effect heeft dit in jouw groep?

Dol fijn in de jungle

Hoe gebruik je het jungleverhaal voor het waterwerk? Wat zijn de voordelen van het gebruik van het jungle thema en hoe kun je dit toepassen?  Tijdens deze workshop worden succesvolle ervaringen hiermee gedeeld.

Explorers, zelforganiserende afdeling, zo doe je dat!

Explorers besturen samen de eigen afdeling. Ze maken zelf programma , dragen zorg voor speltak financiën en maken samen afspraken en plannen. Kwaliteiten zoals leiderschap, actief luisteren en onderlinge verstandhouding en verbondenheid spelen een rol in hoe goed de speltak draait en hoe enthousiast de explorers zijn over het programma. Tijdens deze workshop krijg je tips om de groepsdynamica te optimaliseren als begeleiding. Ruimte voor uitwisseling is er ook!

Hoera een nieuwe speltak! Organisatie en programma tips en tops

Wachtlijsten of juist nieuwe leden binnenhalen? Een nieuwe speltak opzetten is een leuke maar veelzijdige klus. Tips en tops als het gaat om de organisatie en de programma inhoud en het spelaanbod!

Jeugdparticipatie: Spel maak je samen

Een participatief programma is een beter programma! In deze workshop gaan we samen kijken naar de belangrijke elementen van (jeugd)participatie (de participatieladder & -cirkel) en hoe je de juiste mindset kunt aannemen. Ook is er ruimte om leuke (spel)ideeën uit te wisselen.

Jungle door de ogen van een welp

Spelen in de jungle past helemaal bij kinderen in de leeftijd van 7  tot 11 jaar. Maar wat leren ze nu eigenlijk spelenderwijs en hoe ervaren ze dit zelf?  Tijdens deze workshop krijg je meer inzicht in wat het jungle thema voor welpen betekent en hoe het mogelijk kan helpen in hun ontwikkeling.

Scouts: meer uitdaging met Awards: Nature, Development, Europe

Hoe daag je jouw scouts uit om wat verder te gaan. Het gebruiken van een award biedt je hier toe alle mogelijkheden. We gaan samen aan de slag om hier een praktische invulling aan te geven en te kijken welke mogelijkheden een award allemaal biedt.

Ojee…. We gaan overvliegen

Overvliegen blijkt soms een moment van uitstroom. Het is fijn als kinderen zich welkom voelen in de nieuwe speltak. Het is belangrijk om zowel de kinderen als de ouders te betrekken bij het overvliegen en de start in een nieuwe speltak. Wat zeg je als de situatie anders is dan gewoonlijk? Een actieve workshop om goeie ideeën op te doen over de aanpak, boordevol afwisseling. Bij jullie is overvliegen straks niet langer een uitstroom moment.

Roverscouts WTF!?

Wat kan jij met de roverscouts. bij deze workshop krijg jij de handvatten die je zoekt voor je stam.

Is er leven na de explorers, een workshop over roverscouts

Wat houdt dat in roverscouts? In deze workshop kijken we naar het oprichten van een nieuwe stam voor roverscouts (18-21 jaar). Wat heb je nodig voor een goede stam? Wat zijn kansen en wat zijn bedreigingen? We lopen stap voor stap de hele roverscoutsperiode door van overvliegen tot Partenza. Basis voor de workshop is het nieuwe tracé roverscouts, dat de deelnemers aan het eind van de workshop meekrijgen.

Roverscouts: Ze moeten het toch echt zelf doen!

Voor veel groepsbesturen is "de stam" een ongrijpbare speltak, maar toch zijn roverscouts (18-21 jaar) een volwaardige speltak binnen het spelaanbod van Scouting Nederland. Waar liggen kansen? Waarom wil je als groep een kwalitatief goed aanbod voor jongeren? Wat is de meerwaarde voor de groep? En vooral: hoe pak je het aan? Hoe richt je een nieuwe stam op of hoe vorm je een bestaande stam om naar een roverscoutsstam.

Scouts werken met ploegen

Werken met Ploegen of zoals Baden-Powell zei "the patrol method" is bij uitstek de manier waarop we binnen de scouts speltak werken. In een omgeving waar jeugdleden veel eigen verantwoordelijkheid krijgen en waar fouten gemaakt mogen worden, daar zien we onze scouts het meest groeien. Ontdek bij deze workshop hoe je dit het beste kan toepassen bij de scouts.

 

SKJJ "stay connected" moderne technieken versus oud

In de workshop maken leidinggevenden kennis met elektronica en techniek welke (onder andere) gebruikt wordt bij de JOTA-JOTI. Er worden verschillende methodes aangereikt waarmee de jeugdleden kennis kunnen maken met elektronica en er spelenderwijs mee om leren gaan. Welke componenten zijn er? Hoe kun je schakelingen bouwen? Wat is solderen? Kan ik zelf een antenne maken? Kan ik zelf programmeren?

Spelvisie in een notendop

Nieuw als leiding of al langer bezig en behoefte om te ontdekken hoe het Scoutingspel in elkaar zit? In 50 minuten leer je meer over de spelvisie en de spelmethode.

Step outside! Ontdek wat beverspelfiguren in andere activiteitengebieden doen.

Step outside! Elk themafiguur heeft in Hotsjietonia een favoriet activiteitengebied. In deze workshop ontdekken we dat er voor hen met onze bevers leuke dingen te doen zijn in de andere activiteitengebieden. Inspirerend programmeren in alle activiteitengebieden.

Uitdagingen voor explorers: insignes, jaarbadges en Awards

Begeleiding wegwijs maken in hoe te werken met insignes, jaarbadges en de 3 Awards die ze met de afdeling kunnen halen.

Welpen: Werken in nesten

Een jungle of rivier ontdekken doe je niet alleen of met een hele grote groep, maar met kleine groepjes. Dat zijn dus de nesten (ook wel bekend als vinnen of bakken). Nesten bieden mogelijkheden voor programma, extra uitdaging voor oudere Welpen en nog veel meer. Maak dus kennis met nesten in deze workshop.

Thema zonder toneel

Wil jij ook graag in thema werken, maar wil je niet elke keer een toneelstuk moeten opvoeren of rol spelen? Tijdens deze workshop krijg je tips hoe je dit kunt aanpakken en wisselen we goede ideeën uit!

Speeltuinbende, scouts met een beperking

De Speeltuinbende is een testteam van kinderen met én zonder handicap. Wij willen ervoor zorgen dat speelplekken in Nederland toegankelijk worden gemaakt, zodat kinderen - met én zonder handicap - samen kunnen spelen. Ontdek in deze workshop wat Scouting hierin kan betekenen.

WAGGGS Leadership

Leiderschaps workshop voor jonge vrouwen binnen Scouting.

Scouting Academy

 

Eerste hulp bij onzichtbaarheid!

Je hebt een grandioos idee, maar dit wordt niet opgepikt. Je hebt een tof programma bedacht, maar de waardering gaat niet naar jou. Er is iemand nodig voor de klus die jij echt graag wil,  maar er wordt niet aan jou gedacht.  Herkenbaar?  In 50 minuten nemen we je mee in de eerste beginselen van deze speciale EHBO. En je gaat naar huis met een toolkit waarmee jij direct aan de slag kan!

F@ck coaching, lang leve autoritair leiderschap???

Coaching, coaching en nog eens coaching lijkt wel de enige leiderschap stijl te zijn waar we nog over praten! Er zijn veel meer leiderschap stijlen en elke heeft zijn eigen voor en nadelen. Kom naar deze workshop en ga op zoek naar jouw authentieke manier van leidinggeven en ontdek wanneer het handig is eens een andere stijl uit te proberen.

Gilwell / GilNiet

Altijd al getwijfeld of de Gilwell cursus iets voor jou? Volg deze workshop om een sneak preview te krijgen en geinspireerd te raken!

Leren als avontuur - de Heldenreis van je eigen ontwikkeling

De literair-anthropologische theorie van de 'Reis van de Held' (Joseph Campbell: A Hero with a Thousand Faces) wordt vergeleken met leercycli als die van Kolb en het PCDA-model, en voorgesteld als alternatieve insteek om grip te krijgen op de eigen ontwikkelingsgang. Een methode waardoor de verbeelding mogelijk eerder wordt aangesproken dan door de bekende theoretische benaderingen. Het nieuwe model wordt gepresenteerd aan de hand van bekende films ('The Lion King') en epische verhalen (De Odyssee).

 

Kamptraining bootcamp

Net terug van je zomerkamp en je moet nog tot volgend voorjaar wachten totdat je naar de kamptraining kunt? In de Kamptraining Bootcamp ga je alvast actief aan de slag met je Op kamp-competenties: waar sta je, wat weet en doe je al, en wat zou je nog moeten ontwikkelen? En-passant kun je nog leuke ideeën van de andere deelnemers oppikken.

 

Out of the Box

Ben jij ook benieuwd hoe je nu eens op een andere manier tegen dingen kunt aankijken, zou je graag eens hiermee spelen? Kom naar deze workshop en laat je meenemen naar buiten je eigen "box" en ervaar wat je dit oplevert!

Verbeter de wereld, begin bij een ander!

Het is leuk als jij iets anders wilt maar in je eentje lukt het je meestal niet om iets echt te veranderen. Tijdens deze workshop gaan we in erop in hoe je anderen kunt meenemen in een veranderingstraject, wat heb je nodig en wat kun je verwachten. Hopelijk kom jij anders uit deze korte workshop :-).

Ben jij een PST-ster?

Gebruik jij al je talenten al binnen scouting? Benieuwd naar wat er nog meer is? Kom naar de workshop over je talent gebruiken binnen Scouting Nederland.

Free being me

Het programma Free Being Me is ontwikkeld door de WAGGGS, het Dove Self-Esteem Project en
experts op het gebied van Body confidence. Het programma geeft jou als leidinggevende de kans
om jongens en meiden meer vertrouwen in zichzelf én in hun lichaam te geven. Tijdens de workshop gaan we met het activiteitenpakket aan de slag en kan je het vervolgens binnen je eigen scoutinggroep toepassen om zo een belangrijk steentje bij dragen aan de verdere ontwikkeling van je Scoutingleden.

 

Snijtechnieken

Zelf een houten lepeltje of uiltje snijden uit een stukje hout.

Popcorn poffer maken

Met behulp van 2 blikjes (frisdrank/bier) zelf een popcorn poffer maken. Na afloop heb je een zelfgemaakte popcorn poffer die je mee naar huis kan nemen!

Vergaderen alsof je bij een kampvuur zit…

Je kent het vast wel, een groepsraad of andere vergadering waar het ene gelijk na het andere moet worden gehaald. Vergaderingen die meer een strijd lijken dan een gesprek. Hoe zorg je er nu voor dat je constructief vergaderd? Hoe hoor je wat er gezegd mag worden? Hoe ontdek je wat er werkelijk speelt?

 

 

HRM

Bedanken is zilver, waarderen is goud

Waardering is de smeerolie van de machine die vrijwilligers zijn! Op deze workshop nemen we je mee in een paar principes maar gaan we je vooral allerlei suggesties aan de hand doen waar je direct mee aan de slag kan.

 

Bemiddelen: iedereen kan het leren!

Waar gewerkt wordt vallen spaanders… en ontstaan conflicten. Groot of klein. Het landelijke bemiddelingsteam heeft een methode die helpt het conflict te bespreken en op te lossen. Dat delen ze graag met jullie zodat je straks in eigen team, groep of regio het kunt inzetten bij (dreigende) conflicten. Want iedereen kan leren bemiddelen!

 

Rol jij je team(s) de juiste richting op?

Wat is de bedoeling van een team? Hoe wil je samenwerken en wat wil je elkaar beloven? De methodiek Teamkompas kan een mooie aanvulling zijn op Sterbesturen, de blokkendoos en andere teamtools. Het teamkompas is een hulpmiddel om met elkaar het gesprek te hebben over de collectieve ambitie van je team(s).

Jongleren met flexibele inzet van je vrijwilligers

Vrijwilligers, zonder hen geen Scouting. Maar ze zijn steeds moeilijker te vinden en vrijwilligers hebben naast Scouting steeds vaker andere activiteiten, dus minder tijd beschikbaar. Hoe ga je daar als Groepsbegeleider mee om? Wat moet je organiseren, waar moet je rekening mee houden en waar liggen je mogelijkheden om een kwalitatieve bezetting te houden in je speltakleiding, bestuur of project? In deze interactieve workshop ontdekken we spelenderwijs de mogelijkheden en randvoorwaarden.

Hoe maak je van een team een team? Teambuildings do's en don'ts

Hoe zorg je dat de onderlinge relaties binnen een team goed zijn en goed blijven? Door continue aandacht voor teambuilding! In deze workshop krijg je korte en lange, vrolijke en  serieuze, actieve en verstilde mogelijkheden aangereikt waarmee je een veilige en vriendschappelijke teamcultuur kunt bouwen.

Scouting op je CV

Je besteedt naast je werk vaak veel tijd aan nevenactiviteiten, zoals vrijwilligerswerk voor scouting. Maar vaak vermelden we deze activiteiten niet of nauwelijks op ons CV. Toch zeggen deze activiteiten veel over wie je bent. In deze workshop staan we stil bij het maken van een goed CV, nemen we een kijkje in de keuken van recruiters en kijken we naar de toegevoegde waarde van het vermelden van nevenactiviteiten op je CV.

Het binden en boeien van je vrijwilligers volgens de walvis

Hoe houden we scouting fris en fruitig door de beschikbaarheid van voldoende vrijwilligers, die met plezier hun kennis en vaardigheden blijvend willen inzetten. Tijdens deze workshop introduceren we de 'Walvis', de cyclus duurzaam vrijwilligers beleid. Dit gaat dus verder dan het vinden van vrijwilligers. Want wat biedt je ze om ze aan je te binden, hen te boeien en te laten groeien. Tijdens de workshop laten we zien uit welke elementen de Walvis bestaat, horen we graag hoe je daar al mee bezig bent en wat je nog nodig hebt. Je gaat naar huis met tips en trics van je collega's en het landelijk HRM team. Uiteraard ook met de complimenten voor de practises die je inbrengt om anderen te helpen hun vrijwilligers beleid een boost te geven.

Groepsbegeleiders voor gelukkige vrijwilligers

Uitwisseling, inspiratie en ondersteuning op vrijwilligerszaken in de groep. Het gaat in deze 50 minuten vooral om de groepsbegeleider handreikingen te geven ter inspiratie. Dat doen we aan de hand van prikkelende uitspraken zoals:  het gaat niet om het geven van aandacht aan de jeugdleden: als jij goed voor je vrijwilligers zorgt, zorgen de vrijwilligers goed voor dIe jeugdleden. Daarnaast willen we de behoefte peilen bij groepsbegeleiders om een weg te vinden om elkaar ook buiten de scout in om elkaars sparringpartner te zijn.

Regio HRM'ers voor gelukkige vrijwilligers

Uitwisseling, inspiratie en ondersteuning op vrijwilligerszaken in de regio. Het gaat in deze 50 minuten vooral om de regio HRM-ers handreikingen te geven ter inspiratie. Voor het vrijwilligersbeleid in de eigen regio als voor de ondersteunende taak richting groepen. Dat doen we aan de hand van prikkelende uitspraken zoals:  Wat gij niet wilt dat U geschiedt..  dat doen wij in onze regio dus anders....  Daarnaast willen we de behoefte peilen bij groepsbegeleiders om een weg te vinden om elkaar ook buiten de scout in om elkaars sparringpartner te zijn.

 

 

 

Bestuur & Organisatie

 

Vrienden worden? Sociale media en scouting.

Gebruik van sociale media bij en door scouting. Hoe ga je daar als leiding mee om. Wat kan wel/niet? Als je geconfronteerd wordt met ongepast gedrag op sociale media dat betrekking heeft op de scoutinggroep, wat doe je dan als leiding/bestuur?  Interactief programma met deelnemers. Inhoud en gesprekstof zal mede door de input van de deelnemers bepaald worden en daarmee ook de uitkomst.

 

In één week een nieuwe aanhanger? Ga aan de slag met crowdfunding 

Crowdfunding is een manier om een project te financieren en tegelijkertijd draagvlak, betrokkenheid en promotie bij een groot publiek te creëren. Met steunscouting.nl kan iedere groep inkomsten genereren voor projecten waar alle leden baat bij hebben: van nieuwe tenten tot pionierhout en van een speciaal zomerkamp tot de bouw van een nieuw clubhuis. Laat je uitdagen en zorg er voor dat jullie dromen uitkomen!

 

Liever vlotten bouwen dan vergaderen

Het hele jaar door ben je druk bezig om fantastische activiteiten en evenementen voor kinderen jongeren te organiseren. Om dit te realiseren heb je veel overleg. Hoe efficiënter dit overleg is, hoe meer tijd er overblijft voor wat er echt toe doet. De slimme vergadertool van OnTopic helpt je hierbij. OnTopic is partner van Scouting Nederland, daarom stellen ze voor alle scoutinggroepen hun slimme vergader- en samenwerkingsplatform beschikbaar.

 

Wat mag je van een vertrouwenspersoon verwachten?

Gesprek met bestuursleden en vertrouwens personen over de positie van de vertrouwenspersoon en rol/handelingen die van deze person mag verwachten.

Het is koud, kom je mee knuffelen?

Bij Scouting werken en spelen we samen; kinderen, jongeren en volwassenen. De omgang met elkaar is niet alleen zakelijk. Er is vaak sprake van vertrouwelijkheid, soms van intimiteit. Dat maakt het lid zijn en actief zijn binnen Scouting waardevol. Leren, spelen en ontwikkelen binnen een veilige omgeving vinden we belangrijk bij Scouting. Dan hebben we het niet alleen over fysieke veiligheid. Waarover dan wel en hoe kan je voor die veilige omgeving zorgen? Wat als dat niet lukt? In deze workshop verkennen we met elkaar grenzen op het gebied van intimiteit en sociale veiligheid.

Afval bestaat niet

In deze workshop laten we zien dat afval niet bestaat. Hoe kun je beter afval scheiden in je scoutinggebouw? Hoe kun je afval hergebruiken tijdens je opkomsten? We geven je praktische ideeën mee voor tijdens de opkomst, van Bevers tot Explorers. Doe mee en laat je inspireren!

Ster(K)-besturen

Met groepsbesturen in gesprek om naar eigen rol in de groep te kijken. Tool uitproberen die ook in eigen groep  te gebruiken is.

Heitje voor een karweitje

Hoe staat jouw groep er financieel voor? Wie beheert jouw kas? Heeft jouw groep een kascommissie nodig? In deze workshop leer je meer over de financiële kant achter je groep. Als penningmeester mag je dit niet missen, oh ja, en neem je groepsvoorzitter mee! (je wordt niet thuisgebracht).

Programma van eisen voor een nieuwe blokhut

Je zult in deze workshop kennis gaan maken met de aspecten die je tegenkomt bij het opstellen van een Programma Van Eisen (PVE). Het PVE is een document waarin je de ruimtes, functies zet die in je nieuwe gebouw moeten komen, voorzien van een aantal vierkante meters. Maar er is meer dan alleen de wensen van de scoutinggroep: een budget, eisen die de gemeente stelt aan de locatie, regelgeving. Aan de hand van een rollenspel kom je erachter hoe dit werkt. Een echte aanrader dus voor iedereen die bezig is met een nieuwe blokhut. 

Vrijwilligers: Waar haal ik ze nu weer vandaan?

Vacatures, flexibele inzet, laat je uitdagen! Werven van vrijwilligers lijkt soms een voortdurende activiteit van de groep of regio.  En hoe beïnvloeden deze organisatieonderdelen elkaar. In drie net iets verschillende workshops belichten we de werving van vrijwilligers in de breedste zin van het woord. Daarbij proberen we ook groepen en regio's hun verhaal te laten vertellen. De workshops zijn als volgt verdeeld: 1) De Groep, 2) De regio, 3) De groep en de rol van de regio.

Groepsontwikkeling - The Next Level

Ooit meegedaan met Groepsontwikkeling? Misschien zijn jullie Plannen van Aanpak een beetje blijven liggen, maar dat betekent niet dat er geen goeie ontwikkelingen zijn geweest! Kijk terug & vooruit met deze interactieve workshop. Ontdek een handige app en een leuke werkvorm waar je groep echt wat aan heeft en vertrek met verse info, een goed gevoel en nieuwe inspiratie. Want ook Groepsontwikkeling heeft zich ontwikkeld. Dus misschien is het tijd voor de volgende stap…

Iedereen op Scouting!

Droom jij er ook van het dit Scoutingseizoen een lekkere volle speltak te draaien? In deze workshop laten we zien hoe je de eerste stappen kunt zetten om samen met je groep deze dromen te verwezenlijken. Hoe zorg je ervoor dat je werving geen eenmalige actie is? Groepen die aan de slag zijn geweest met de groeicirkel, vertellen hun ervaringen. Wat ging goed, wat liep stroef, maar zeker ook: wat kan nog beter?

Facebook marketing en werving voor groepen en regio's

Van eenrichtingsverkeer naar interactie met Friends, Fans en Followers. Inmiddels is meer dan helft van de Nederlanders actief op sociale netwerken als Facebook, Snapchat en Instagram. Hier zitten ook jullie potentiële jeugdleden en vrijwilligers tussen. Maar hoe bereik je ze? En belangrijker hoe zorg je ervoor dat ze zich bij jouw clubje aansluiten? Deze workshop gaat over het (online) vinden, binden en mobiseren van potentiële jeugdleden en vrijwilligers.

Actief

 

Kubbtastic Kubb

Kubb spelen we buiten, waarbij je houten blokken van elkaar om moet gooien. Het woord "kubb" betekent "houten blok" in het Gotlands dialect van het Zweeds. Het verhaal gaat dat dit spel al in de middeleeuwen op het Zweedse eiland Gotland werd gespeeld, bij het verzamelen van het brandhout. Kubb kan kort worden omschreven als een combinatie van bowling, petanque en schaken. Ga jij mee "Viking Schaken"?

De Grote Energizer Inspiratie Workshop

10 minuten over van je opkomst? Is je brainstormsessie veranderd in een thee-leut-clubje? Na je werkweek en opkomst óók nog vol energie aan de groepsraad beginnen? Dan ben jij toe aan een energizer. Energizers zijn leuke spelletjes om de concentratie te verhogen, om de groep juist te activeren of om even te ontspannen. Ga jij mee Kip, Kap, Koppen?

 

Het geheim van Duvel

 

Tijdens deze workshop kom je alles te weten over Duvel. De workshop wordt gegeven door merk ambassadeur Olaf Kluivers die je in deze workshop alle essentials leert over dit Belgische speciaalbier. Let op! Dit is de enige workshop waar nog een entreeprijs voor betaalt moet worden. Daar tegenover staat wel dat je een mooi Duvel Glas, een biertje en nog wat andere leuke gadgets krijgt. Deze workshop is dus zeker de moeite waard voor de echte bierliefhebber!